27/01/2015 tarihinde Evde Sağlık Hizmetleri Derneğinin ev sahipliğini yaptığı I. Ulusal Palyatif Bakım Sempozyumuna katıldık.
I. Oturumda; palyatif bakımın tanımı yapılarak, palyatif bakım alan hastanın ve yakınının eğitiminin önemi vurgulandı. Ayrıca yurt dışı uygulamaları örnek gösterilerek Budapeşte, Miskolch ve Colombia’daki palyatif bakım merkezleri ve hospis uygulamaları örnek olarak gösterildi.
II. Oturumda; Üniversite, Kamu hastanelerinde palyatif bakım uygulamaları anlatıldı. Multidisipliner ve aynı zamanda interdisipliner çalışma şeklinin önemine değinildi. İstanbul Fatih Hastanesinin uyguladığı projelerden bahsedildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapılan işbirliğinden bahsedildi. Bu arada evde bakımın önemi bir kez daha vurgulandı. Benzer projelerin arttırılması önerildi.
III. Oturumda; Evde bakım okulu’ndan, Yaşlı yaşam evlerinden bahsedildi. Ayrıca hasta haklarının neler olduğu, bireyin son döneminde kimi görmek istiyorsa, nereye gitmek istiyorsa, bu durumların dikkate alınması gerektiğine değinildi. Manevi bakım başlığı altında, Ulus Devlet Hastanesinde uygulanan manevi bakımdan örnekler verildi.
IV. Oturumda; Bakıma ihtiyacı olan bireylerin ihtiyaçlarının karşılanmasında nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedildi. ağrı yönetiminde opioid kullanım sıklığı ve analjezi sağlarken dikkate alınacak basamaklar üzerinde duruldu. Beslenmesi gereken hastanın nasıl değerlendirilmesi gerektiğine değinildi ve özellikle hastanın canı ne istiyorsa onu yemesi vurgulandı. Hasta ve ailenin eğitimlerinin önemine bir kez daha değinildi ve işbirliği yaklaşımı vurgulandı.
Her oturumda evde bakımın önemi, hastaların yaşam kalitesi, eğitim ve karar verebilme mekanizmasının önemi üzerinde duruldu.
Tertip komitesine emekleri ve davetleri için teşekkür ediyoruz.
Derya Tülüce
Evde Bakım Derneği Ankara Şubesi