Evde Bakım Ankara Şubesi olarak 28 Haziran 2018 Perşembe günü 09:30-15:30 saatleri arasında Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsü’nde düzenlenen “Palyatif Bakım Hizmetleri Hazırlık” Çalıştayı’nda, Türkiye’de palyatif bakım hizmetinin sunum süreci analiz edildi. Uzun süreli bakım içinde önemli bir yeri olan palyatif bakım hizmetlerinin tüm tarafların, sistem içindeki mevcut konumları ve durumlarını kendi açılarından değerlendirdi ve bütüncül bir şekilde ele alındı. 4 aşamalı olarak planlanan palyatif bakım çalıştaylarının hazırlık ve tanışma çalıştayı Ankara Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Dünya Sağlık Örgütü 2017 “palliative care” raporuna göre her yıl ortalama 40 milyon insanın palyatif bakım ihtiyacı olduğu ve bunların %78’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığı tahmin edilmektedir. Bizim gibi ülkelerde palyatif bakım ihtiyacı olan kişilerin sadece %14 ‘ü bu bakım hizmetinden yararlanmaktadır. Konu ile ilgili mağduriyetlerin giderilmesi ve hizmet ihtiyacında olan kişilerin etkili ve kaliteli olarak bu hizmetlere erişilebilirliğinin sağlanması elzemdir. Bu nedenle ülkemizdeki palyatif bakım hizmetlerinin mevcut durumunun kime, nerede, nasıl, ne zaman, hangi hizmetler ve kim tarafından sunulması gerektiğinin net bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir. Çalıştayımızda bu sorulara cevap bulmaya çalışıldı.
Çalıştaya katılan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Alper Cihan “Artık ülkemizde hastane sonrası taburculuk aşamasında ‘hastanızı eve götürün yapacağımız bir şey yok’ cümlesi yerine evde sağlık ve rehabilitasyon hizmeti, palyatif bakım hizmetleri gibi hizmetleri sunar hale geldik ve bu hizmetleri geliştirme niyetindeyiz” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Aydın; Türkiye de engellisine ve yaşlısına evde yakınlarının yanında ve devletin kurumlarında bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verildiği ifade etti. Evde yada kurumda ihtiyacı olanlara palyatif bakım hizmetlerini Sağlık Bakanlığı ile birlikte geliştirme cabasında olduklarını ifade etti. Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Mustafa Özderyol ise Türkiye’de Sağlık Bakanlığına bağlı 4.500 yatak kapasitesinde palyatif bakım hizmeti verildiğini bu hizmetin sürdürülebilir sigorta anlayışı ile ihtiyacı olan herkese hizmetin ulaştırılması için çalıştıklarını paylaştı.
Evde Bakım Derneği Ankara Şubesi başkanı Uzm. Fzt. Reyhan Özgöbek çalıştaya palyatif hasta yakınları, Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, SGK, yerel yönetim, özel sigorta, kamu ve özel hastane, kamu ve özel huzurevi ve rehabilitasyon merkezi, kamu ve özel engelli bakım ve rehabilitasyon yetkilileri ile ilgili STK’lar ve akademisyenlerden oluşan 70 kişilik bir grupla palyatif bakım hizmetlerinin farklı boyutları ele alındığını ifade etti. Ayrıca ülkemizde palyatif bakım hizmetleri başlangıçta onkoloji hastalarının bakımı amacıyla başlatılmış olmasına rağmen, bugün gelinen noktada ileri evre KOAH, çoklu organ yetmezlikleri, nörolojik defektler ve mental hastalık/bozukluk/geriliklerde tam ve kısmi bağımlı bireylere sunulduğunu belirtti. Özgöbek “Her yaşta engelli ve yaşlılar palyatif bakım hizmetlerinden yararlanmaktadır. Günümüzde palyatif bakım hizmetleri, hastane, huzurevleri ile bakım ve rehabilitasyon merkezleri ile bireyin kendi ev ortamında, ağrılarını dindirmek ve yaşam kalitelerini artırmak amacıyla sunulmaktadır. Son gelişmeler ile bu hizmetlere konaklamalı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde de verilebilecektir. Ülkemizde bu hizmetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması için bakım güvence sisteminin oluşturulması daha fazla gündeme gelmektedir.” dedi.
Evde Bakım Derneği Ankara Şubesi olarak palyatif bakım çalıştayları ile Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın konu ile ilgili kanun ve yönetmelikleri ile Ekonomi Bakanlığı’nın ve yerel yönetimlerin teşviklerinin neler olması gerektiğini, uzun süreli bakımda kalite standartları ve fiziki düzenlemelerin nasıl olması gerektiğini analiz etme niyetindedir. Bu sayede ülkemizde bakım güvence sisteminin oluşturulmasında ve sağlık ve bakım alanında insan gücü projeksiyonlarının geliştirilmesinde farkındalık oluşturma hedefindedir. Sanayi 4.0 devrimin gerçekleştiği günümüz dünyasında teknolojinin bakım alanında kullanılmasının önemi de tekrar dile getirmek istemektedir. 2005 yılında kurulan Evde Bakım Derneği daha önce imza attığı değerli çalışmalara Ankara Şubesi ile birlikte bir yenisini eklemek azmindedir.
Evde Bakım Derneği Ankara Şubesi