• Dernek Üyeliği
  • Yayınlar
  • İngilizce
    logo-evdebakimslogo-evdebakimslogo-evdebakimslogo-evdebakims
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
      • Kurumsal Bilgiler
      • Amacımız
      • Yönetim ve Denetim Kurulu
      • Dernek Stratejik Eylem Planı
      • Dernek Tüzüğü
      • Danışma Kurulu
    • Faaliyetler
      • Düzenlediğimiz Etkinlikler
        • Kongreler
        • Sempozyumlar
        • Çalıştaylar
        • Etkinlikler
        • Kurslar
        • Diğer
      • Katıldığımız Toplantılar
    • Aile ve Hasta Yakınları İçin
    • İletişim

    EVDE BAKIM HEMŞİRELİĞİ SERTİFİKA PROGRAMI

    • Anasayfa
    • Gerçekleşmiş Faaliyetler
    • EVDE BAKIM HEMŞİRELİĞİ SERTİFİKA PROGRAMI

    Evde bakım hemşireleri, akut kronik ve terminal dönemdeki uygun hastalara ve ailelerine hastaların yaşam alanlarında gerekli hizmeti saptayan, planlayan, uygulayan ve değerlendiren sağlık profesyonelleridir. Bu doğrultuda profesyonel otonomilerinin bilincinde çalışabilen, etkili iletişim becerilerine sahip, doğru ve yerinde karar verebilme becerisi olan, temel ve organizasyonel yeterliliklere sahip vaka yöneticileri olmaları beklenir.

    Evde bakım hemşireleri sadece hastalarla değil, aynı zamanda hasta yakınlarıyla da çalışır. İşi ile ilgili yetkinliklerinin yanı sıra, güçlü iletişim becerilerine sahip olmalı ve çeşitli kültürlerden ve yaşam tarzlarından insanlarla çalışabilmelidirler.

    Evde Bakım hemşireliği sertifika programları; evde bakım hemşirelerine evde hasta bakımı konusunda ihtiyaç duyulan tüm bilgi ve beceriler konusunda kapsamlı eğitim veren ve ortalama 160 saat süren programlardır. Evde bakım hemşireliği sertifika programları, teorik ve pratik uygulamaları içerir ve yetkin sağlık profesyonellerinin denetiminde gerçekleşir.

    Evde bakım hemşireliği sertifika programına başvuruda bulunan evde bakım hemşire adayının en az lisans mezunu hemşire, sağlık memuru veya ebe olması gerekmektedir.

    Sertifika programı, temel bakım, beslenme, hasta güvenliği, enfeksiyon kontrolü, temel yaşam desteği ve evdeki yaşlının takibi süreçlerini içerir. Programı tamamlayan öğrenciler, evde bakım hizmetlerinde sertifikalı olarak hizmet vermeye yetkinlik kazanırlar.

    Toplam 160 saat süren sertifika programının 52 saati teorik eğitim, 28 saati laboratuvar uygulaması, 16 saati saha ev ziyaretleri, 64 saati yoğun bakım saha uygulaması olarak gerçekleşir ve sınavlarını başarı ile tamamlayan hemşireler ‘’evde bakım hemşireliği sertifikası’’ nı almaya hak kazanırlar.

    EVDE BAKIM HEMŞİRELİĞİ SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI

    Bu sertifikalı eğitim programının amacı; evde bakım gereksinimi olan hastayı ailesi ve çevresi ile birlikte bir bütün olarak değerlendirerek ona ihtiyacı olan tedavi, bakım ve rehabilitasyonun ev ortamında başlatılmasını, sürdürülmesini ve takibini sağlama ve bunun için gerekli sosyal ve psikolojik destek hizmetlerini koordine etme yetkinliğine sahip evde sağlık hemşiresi yetiştirmektir.

    EVDE BAKIM HEMŞİRELİĞİ SERTİFİKA PROGRAMININ HUKUKİ DAYANAĞI

    Bu sertifikalı eğitim programında aşağıdaki mevzuat hukuki dayanak olarak alınmıştır;  04.02.2014 tarihli ve 28903 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği.

    Sağlık Bakanlığı tarafından üniversitemize “Evde Sağlık Hizmetleri Hemşireliği Sertifikalı Eğitim” yetkisi verilmiştir.

    EVDE BAKIM HEMŞİRELİĞİ SERTİFİKA PROGRAMI KATILIMCILARINDA ARANAN NİTELİKLER

    1-Bu sertifika programına evde sağlık hizmetlerinde görev yapan/yapacak olan en az lisans mezunu hemşire,

    2-Sağlık memurları (toplum sağlığı)

    3-Hemşirelik yetkisi almış ebeler katılabilir.

    MÜRACAAT SIRASINDA İSTENİLEN EVRAKLAR

    Ekteki standartlarda belirtilen koşulları sağlayan, başvuru yapmak isteyen katılımcılar; Sağlık Bakanlığı tarafından tescilli diploma fotokopisi, kimlik fotokopisi, hemşirelik yetkisi almış ebeler(yetki belgesi), ekte bulunan başvuru formunu doldurarak, üst yazı ile üniversitemize başvurabilirler.

    Evde Sağlık Hizmetleri Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı

    Eğitim Türü Toplam Eğitim Süresi Eğitim Yeri Saat İş Günü Teorik Eğitim 52 6,5 Biruni Üniversitesi Laboratuvar Uygulaması 28 3,5 Biruni Üniversitesi Saha Uygulaması (Ev Ziyaretleri) 16 2 Medical Center(Evde  Bakım ve Sağlık Hizmetleri) Saha Uygulaması (Yoğun Bakım) 64 8 Biruni Üniversite Hastanesi Medicine Hospital İstanbul Toplam 160 20

    Eğitim Türü Toplam Eğitim Süresi Eğitim Yeri
    Saat İş Günü
    Teorik Eğitim 52 6,5 Biruni Üniversitesi
    Laboratuvar Uygulaması 28 3,5 Biruni Üniversitesi
    Saha Uygulaması (Ev Ziyaretleri) 16 2 Medical Center(Evde
    Bakım ve Sağlık Hizmetleri)
    Saha Uygulaması (Yoğun Bakım) 64 8 Biruni Üniversite Hastanesi
    Medicine Hospital İstanbul
    Toplam 160 20

    Sertifika Programının Eğitimcileri;

    Yrd. Doç. Dr. Ayşe YILDIZ       ( PROGRAM SORUMLUSU)

    Prof. Dr. Nezihe KIZILKAYA BEJİ

    Prof. Dr. Fatma ÇELİK Yrd.

    Doç. Dr. Leman ŞENTURAN Yrd.

    Doç. Dr. Azime KARAKOÇ KUMSAR

    Yrd. Doç. Dr. Nilgün AVCI

    Uzman Psikolog Pınar HOCAOĞLU

    Medical Center Evde Bakım Hemşiresi Sahure YALÇIN

    Medical Center Evde Bakım Hemşiresi Burçin KIVANÇ

    Yoğun Bakım Hemşiresi Derviş GÜNEŞ

    Yoğun Bakım Hemşiresi Semra TAŞER

    Yoğun Bakım Hemşiresi Semra YURDAKUL

    Eğitimin Değerlendirilmesi (Sınav Usulü, Başarı Ölçülü, Ek Sınav Hakkı v.b. gibi)Eğitimin değerlendirilmesi aşağıdaki usul ve esaslara göre yapılacaktır;

    1. Katılımcı başarı değerlendirilmesi, uygulanacak teorik sınav ve uygulama sınavlarıyla yapılır. Eğitim programına devam şartını yerine getirmeyen katılımcılar sınavlara alınmaz.
    2. Teorik eğitim sonunda yapılacak teorik sınav soruları eğitim sorumlusunun başkanlığında en az 3 (üç) eğitimciden oluşan sınav komisyonu tarafından ve eğitimin içeriğinde yer alan konuların tamamını kapsayacak şekilde çoktan seçmeli olarak hazırlanır.
    3. Teorik eğitim sonunda yapılacak teorik sınavda 100 (yüz) üzerinden 70 (yetmiş) ve üstü puan alan katılımcı başarılı sayılır. Başarısız olan katılımcılara sınavdan sonra en geç 1 (bir) hafta içerisinde girecekleri 1 (bir) sınav hakkı daha tanınır. Bu sınavda da başarısız olanların Evde Sağlık Hizmetleri Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programına tekrar başvurması gerekir.
    4. Uygulama Sınavları Evde Sağlık Hizmetleri Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı Uygulama Değerlendirme Formu (EK-2) ve Evde Sağlık Hizmetleri Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı Yoğun Bakımda Temel Uygulamalar Formu (EK-3) kullanılarak yapılır. Her bir form ayrı ayrı değerlendirilir, formlarda yer alan her bir konu; Oldukça Yeterli (4), Yeterli (3), Kısmen yeterli (2), Yetersiz (I), “Değerlendirilemedi” (O) derecelerinden biri ile değerlendirilir. Formda yer alan konuların her birinden alınan puanların toplamı bulunur. Bu toplam değerlendirilen konu sayısına bölünerek ortalama puan bulunur. Bu ortalama puan 25 (yirmi beş) sayısı ile çarpılarak 100 (yüz) puan üzerinden puan hesaplanır. Daha sonra her iki formdan alınan puanların ortalaması bulunur, ortalama puanı 100 (yüz) üzerinden 70 (yetmiş) puan olan katılımcı uygulama sınavından başarılı sayılır.
    5. Katılımcıların en az 5 (beş) ev ziyareti gerçekleştirmesi ve bu ziyaretlerin en az 3 (üç) tanesini yönetmesi gerekir.
    6. Katılımcıların başarılı sayılabilmesi için teorik sınav ile uygulamalı sınavların her birinden 100 (yüz) üzerinden en az 70 (yetmiş) ve üstü puan olması gerekir.
    7. Evde Sağlık Hizmetleri Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı sonunda sertifikalandırma için yapılan teorik sınav ve uygulamanın değerlendirilmesi notlarına yazılı olarak itiraz eden katılımcıların itirazları sertifikalı eğitim uygulayıcıları tarafından en geç 5 (beş) iş günü içerisinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.
    8. Başarılı olan katılımcılara sertifika düzenlenir ve sertifika Sağlık Bakanlığınca tescil edilir.

    Share
    2

    Diğer Yazılar

    28 Nisan 2025

    Ülkemizde ve dünyada uzun süreli bakım sistemleri ve sorunları webinarımızı tamamladık.


    Oku
    15 Nisan 2025

    Evde Bakım Derneği genel merkez ve İzmir Şube yönetim kurulu üyeleri çevrimiçi bir araya geldi.


    Oku
    15 Nisan 2025

    Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü hemşire öğrencilerinin ve akademisyenlerin katıldığı toplantıda “ Dünya’da ve Ülkemizde Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri” konusunda sunum yaptık.


    Oku

    EVDE BAKIM DERNEĞİ

    Derneğin kuruluş amacı Türkiye’de evde bakım hizmetlerine ihtiyaç duyan birey ve aileler için ulusal boyutta evde bakım sisteminin, gereken standartlarda kurulması ve evde bakım alanının sağlık ve sosyal hizmetler sistemimize entegre edilmesi için çalışma yapmaktır.

    BAĞLANTILAR

    Üyelere Özel
    • Kongre Sunumları

    Sosyal Medyada Takip Et

    © 2018 Evde Bakım Derneği